Go Norsk Friluftsliv to main content
20. juli 2024

Hardangervidda fra fjell til fjord (vs24)

Meld deg på
Icon Tid
Icon Arrangør
DNT Oslo og Omegn

Vil du være med på en tur til de fineste steder på Hardangervidda,  på turstier hvor få ferdes?

Hårteigen og Munketrappene er velkjente, men har du hørt om Sørfjoringsrindane, Åremot og Nordmannsslepa? Vi besøker alle på denne krevende 7-dagers turen med turledere som er godt kjent på stiene,  og fine betjente og selvbetjente DNT-hytter.

Turen anbefales for alle som har lyst til å oppleve den flotte naturen på Hardangervidda vest, være ute hele dagen i praktfull natur og være med på en hytte-til-hytte-tur.


Lørdag 20. juli Tinnhølen-Sandhaug, ca 15 km/3-4 timer: 

Oppmøte Geilo stasjon kl. 12.00. Vi reiser videre med ekstrabuss til Tinnhølen. Der starter dagens tur med avgang kl. 14.00. I nydelig og lettgått terreng bruker vi tiden inn til Sandhaug. Det er en fryd å gå på Hardangervidda, og her får du virkelig følelsen av å være på vidda fra første steg. Vel fremme står vertskapet og tar i mot oss. Romfordeling gjøres av turlederne før vi setter oss til bords og spiser en god middag. En samling i peisestua er en fin anledning til å bli bedre kjent med hverandre og med resten av turen.


Søndag 21. juli Sandhaug - Hadlaskard, ca 22 km/8 timer: 

Etter frokost tar vi sekken på ryggen og gjør oss klare til en lang men flott dagsetappe. Turen går langs Nordmannslågen, og vi tar en kikk inn i Olavsdalen før vi beveger oss via moreneryggen Sørfjordingsrindane hvor vi til slutt kanskje må vade før turen fortsetter. Videre går vi ned mot Hadlaskard med Grananuten voktende over oss. Vel fremme på hytta, som ligger ved elva Veig, lager vi middag sammen av det vi finner i proviantrommet. Her kan du også fiske med eget utstyr hvis fellesmiddagen skal suppleres. 


Mandag 22. juli Hadlaskard - Litlos, ca 21 km/8 timer: 

Vi krysser Veig på hengebro og går langs elva mot syd. Vi skal krysse mange bekker og noen av de må kanskje vades. Etter ca 9 km kommer vi fram til setra Åremot som ligger på en flott plass ved elven Grønmo. Her kan vi ta en god pause med bad i elven for de som ønsker det. Husk badetøy! Vi fortsetter langsmed Grønmo til vi når Grønekroken hvor vi passerer elva på sommerbru. Etter et par kilometer møter vi stien fra Besso/Sandhaug og går ned mot Litlos med Holken som lett gjenkjennelig landemerke. Vertskapet på Litlos vil ta godt imot oss til middag. Resten av kvelden kan vi nyte i den trivelige peisestuen eller utenfor til solen går ned.


Tirsdag 23. juli Litlos - Torehytten via Hårteigen, ca 17 km / 6 -7 timer

Vi går nordover igjen på god sti vest for Grøndalen og etter ca. 13 km står vi ved foten av Hårteigen. Hvis været tillater kan de som vil  gå til toppen med dette er ikke en T-merket rute. Vi går først via steinur og deretter et lite stykke gjennom en snøfonn før vi tar siste steget til toppen hvor det i klart vær er fantastisk utsikt over Hardangervidda, Hardangerjøkulen og Folgefonna. Etter nedstigningen fortsetter vi videre til selvbetjente Torehytten via lett sti med litt klyving og motbakke på siste del. Torehytten ligger vakkert til ved Øvsta Soltjørni og her er det igjen fin mulighet for å bade. Vi finner nye retter på proviantrommet og hjelper hverandre med å lage middag.


Onsdag 24. juli Torehytten - Stavali, ca 19 km / 7-8 timer

Etter en god frokost går vi vestover opp gjennom skaret mot Kinsehøgdene og Falkanuten. Vi passerer Veivatnet som elva Kinso renner gjennom og tar en lunsjpause hvor vi kan nyte det barske og vakre landskapet med god utsikt hvis været tillater det. Vi går videre og etter omlag en time kommer vi til stidele til Hadlasskard hvor vi svinger inn på Søre Nordmannslepa, en av de gamle veiene over Hardangervidda. Nedenfor Helnaberg forlater vi slepa, går nordover og passerer Lonavatnet. Da er vi ikke langt unna hytta så det blir siste sjanse for en svømmetur i kaldt vann denne dagen. Videre passerer vi tre sommerbruer før vi kommer til Stavali som er en selvbetjeningshytte, men med vertskap som serverer middag og frokost til oss.


Torsdag 25. juli Stavali - Lofthus/Hardanger Hostel,  ca 21 km / 7 -9 timer

I dag går vi nok en krevende rute, men vi tar oss tid til gode pauser og en skikkelig lunsj. Vi går tilbake forbi Lonavatnet og ned til Søre Nordmannslepa og passerer steinbrua over Breinåna. Den første av fire bruer som også tar oss over Kinsekvelv.

Vi tar oss en god lunsj på Grubberskarvotni og dersom været tillater det er det mulighet for å ta en tur opp Sylfestnuten og nyte utsikten over landskapet.

Ett par timer etter lunsjpausen går vi inn på Dronningstien like før Munketrappene som vi fortsetter ned. Med godt vær tar vi en avstikker til utsiktspunktet på Hovden før  vi går ned til Lofthus og Hardanger Hostel. Denne kvelden blir vi enige om hvor og når vi spiser vi middag (hver og en betaler middag selv).


Fredag 26.juli Hjemreise

Vi sier farvel og takk for for turen etter frokost. Noen ønsker å ta buss kl. 08.00 til Geilo. Neste buss går kl. 12.45. Bussen tar ca 2 timer og 45 min til Geilo.Med forbehold om endring i programmet! Det er turlederne, som etter å ha tatt hensyn til føre, væremelding og i samråd med bestyrere og deltakere, beslutter om dagens tur lar seg gjennomføre som programfestet.

Alle tidsberegninger er gjort ut i fra en gjennomsnittsfart på ca 3 km/ t. Vær obs på at pauser, vær- og føreforhold, ol. ikke er innberegnet i tid brukt på turen.PRAKTISK INFO

Pris:Kr 9.100,- fra Geilo stasjon/av Lofthus (Hardanger)
Ikke-medlems-tillegg: Kr 1.500

Bli medlem

Turpakken inkluderer:Overnatting, turledere, ekstrabuss, alle måltider (betjente hytter: frokost, niste/termos og vanligvis tre-retters middag), 
Unntak: 
Første dag kun middag
Hardanger Hostel - kun frokost. (Middag betales av hver enkelt.)
Siste dag kun frokost

Maks antall deltakere10

VelkomstbrevSendes deltakerne 1-2 uker før turstart. Der står det bl.a. hvem som er hovedturleder og kontaktinformasjon til denne.

Gradering av turenEkstra krevende
Lange dagsetapper.

Det er viktig at du setter deg inn graderingen på turen. Vær særlig oppmerksom på om det stilles krav til ferdigheter og bruk av utstyr. Vurder deretter egen deltakelse på bakgrunn av informasjonen som oppgis i aktivitets-/turbeskrivelsen


OvernattingDeltakerne bor i hovedsak på 4-6-sengsrom i egen lakenpose. På selvbetjeningshyttene er det forskjellige typer rom. 

Hyttene
Sandhaug
Hadlaskard (selvbetj)
Litlos
Torehytten (selvbetj)
Stavali(delvis betjent)
Hardanger Hostel

Du kan benytte lakenpose i sengene på hyttene. Sovepose kan benyttes på selvbetjeningshyttene. Sengetøy kan leies direkte på den betjente hytta/ene. På Hardanger Hostel følger det med sengetøy.
MatallergierGi beskjed ved påmelding! På selvbetjeningshyttene kan vi ikke love mat til allergikere. Ta derfor med nødvendig mat selv.

Adkomst/reiseveiMed offentlig transport fra Oslo:
Tog fra Oslo S til Geilo. Se rutetider på entur.no eller VY.no

DNT Oslo og Omegn er ikke ansvarlig for om det blir endringer/feil på rutetidene.  Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke om rutetidene er riktige før påmelding til turen.

Med egen bil fra Oslo:
Bil via Hallingdal til Geilo stasjon.

Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for turen på egenhånd. Verken turleder, administrasjon eller bestyrere kan - av ulike årsaker - organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på turen.

Kart og ruteinformasjonTurkart Eidfjord og Hardangervidda Vest - begge i målestokk 1:50 000.
Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vårt Tursenter i Storgata 3 i Oslo, eller på Nettbutikken

UtstyrAv sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer


Viktig informasjon om DNT-turer vinter"Viktig informasjon - fellestur"Vilkår for deltakelse på DNT-turUnder påmeldingsskjemaet finner du link til vilkår for deltakelse på DNT-tur.
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene.
Spesielt for denne turen: 

TurledereVåre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og - glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.

Ofte stilte spørsmålSe vår faq om fellesturer.

sf2024 fjell24